Hampaan paikkaus
Paikkaamalla voidaan hoitaa mm. lohkeamat, hammaskaries (reikiintyneet hampaat) ja hampaiden kulumia. Yleisimmin paikkaus tehdään muovilla, mutta laajemmat vauriot tai esimerkiksi toistuvasti lohkeava hammas on useimmiten järkevää hoitaa keraamisella täytteellä. Paikkaushoito voidaan tehdä puudutuksen avulla mukavasti ja kivuttomasti. Hammaslääkäri käy aina hoitovaihtoehdot läpi ennen hoitoa, jolloin pohditaan kustannus ja kestävyys huomioiden paras hoitovaihtoehto juuri sinulle.
Keraaminen paikkaus
Keraamisella paikkauksella saavutetaan kestävä ja esteettinen lopputulos. Keraaminen paikka on oiva ratkaisu esimerkiksi toistavasti lohkeaviin tai juurihoidettuihin hampaisiin. Keraaminen paikkaus tehdään yleisimmin kahdella hoitokäynnillä.
Laminaatit eli posliinikuoret
Hammaslaminaatti on ohut keraaminen kuori, jolla erityisesti etuhampaat saadaan hoidettua kestävästi ja esteettisesti. Laminaatilla voidaan korjata kuluneita hampaita, toistuvasti lohkeilevia hampaita, asentovirheitä ja estetiikkaa. Hammaslaminaatti ei tummu ajan myötä.
Hammaskruunu
Laajasti paikattu, juurihoidettu tai vaurioitunut hammas ei yleensä kestä purennassa, jolloin hampaan pinta voidaan korvata keraamisella hammaskruunulla. Hammaskruunulla voidaan palauttaa hampaan toiminnallisuus, ulkonäkö ja puhdistettavuus.
Hammassilta
Hammassillan avulla voidaan kiinteästi korvata yksi tai useampi puuttuva hammas. Hampaan puutoskohdan viereisiin hampaisiin tehdään hionnat, joihin hammassilta kiinnitetään. Hammassilta on kestävä ja esteettinen ratkaisu.
Hammasimplantit
Hammasimplantti eli hampaan keinojuuri on titaanista valmistettu ruuvi, joka asetetaan leukaluuhun. Hammasimplanteilla voidaan korvata yksi tai useampi hammas. Hammasimplantteja voidaan asentaa myös lisätueksi huonosti paikallaan pysyville irtoproteeseille.
Hammasimplanttien kestävyys on erinomainen, mikäli hoito toteutetaan oikein ja potilaan kotihoito on hyvällä tasolla. Implanttihoitojen kustannukset ja hoidon kestot vaihtelevat lähtötilanteesta riippuen. Ennen implantointia hammaslääkäri tekee aina kustannusarvion ja hoitosuunnitelman.
Juurihoito
Jos hampaan ydin tulehtuu, on vaihtoehtona juurihoito tai poisto. Juurihoidossa tulehtunut kudos poistetaan mekaanisesti, juurikanavat desinfioidaan ja kanaviin asennetaan juurentäyte. Kansankielellä hammas ”kuoletetaan” ja vältytään siis hampaan poistolta. Hoitamaton, tulehtunut hammas on aina terveyshaitta ja jos tilanteelle ei tehdä mitään, on viime kädessä edessä hampaan poisto.
Juurihoidettu hammas ei ole välttämättä ikuinen, mutta hampaan hoitoennustetta voidaan parantaa huomattavasti hyvällä kotihoidolla ja keraamisella paikalla tai hammaskruunulla.
Hammasproteesi
Puuttuvia hampaita voidaan korvata kiinteän protetiikan (hammassillat, implantit), lisäksi irrotettavilla hammasproteeseilla.
- Kokoproteesi – mikäli kaikki hampaat puuttuvat, voidaan suuhun tehdä kokoproteesi. Kokoproteesi tukeutuu suun limakalvoon ja pysyy paikallaan imukupin tavoin.
- Implanttikantoinen kokoproteesi – joissain tilanteissa kokoproteesin paikallaan pysyminen voi olla todellinen haaste ja proteesin tueksi voidaan asettaa hammasimplantit, joihin proteesi kiinnittyy ns. nepparikiinnikkeillä.
- Osaproteesi – akryylinen osaproteesi on oiva valinta, mikäli useita hampaita puuttuu, mutta omia hampaita on vielä jäljellä. Akryylinen osaproteesi tukeutuu suun limakalvoon ja kiinnittyy jäljellä oleviin tukihampaisiin metallisilla koukuilla eli pinteillä.
- Rankaproteesi – osaproteesi, jossa on metallista valmistettu runko. Rankaproteesi on akryylista valmistettua osaproteesia kalliimpi vaihtoehto, mutta sen käyttö on huomattavasti mukavampaa ja rakenteellisesti proteesista saadaan sirompi.
Purentakisko
Purentakiskolla voidaan hoitaa puremalihas- ja leukanivelperäisiä vaivoja sekä hampaiden narskuttelua eli bruksausta. Purentakisko tarjoaa myös suojaa, mikäli hampaistoon on tehty laajoja proteettisia rakenteita.